Izvještaj predsjednika HULK-a

U Zagrebu je 22. i 23. travnja na FER-u, u sklopu Dana otvorenih računarskih sustavai održano prvo hrvatsko savjetovanje korisnika Linuxa - CLUC '99. Konvencija se sastojala od dva dijela - u četvrtak je održan niz predavanja o raznim aspektima Linuxa, koji je završen okruglim stolom na temu "Linux u Hrvatskoj". Drugog dana su odžane dvije radionice. Manifestaciji je prisustvovalo oko 150 sudionika, što je uvelike iznenadilo organizatore koji su očekivali bitno manju brojku, pa je 16 sati prije početka sve premješteno u dvoranu D2 FER-a. Konvenciju su prigodnim govorima otvorili dr. sc. Mario Žagar, mr. sc. Predrag Pale, dr. sc. Slavko Krajcar i ja. Nakon malih problema prvih predavanja, tijek se ustalio i sve je išlo glatko. Do kraja prvog dana sudionici su se mogli upoznati s Linuxom i bazama podataka, grafičkim okružjima pod Linuxom, i brojnim drugim temama. Kao osobito zanimljiva i atraktivna predavanja naveo bih predavanje Dunje Plačko-Vršnak iz Glavnog stožera Oružanih snaga RH, koja je uz pomoć svojih kolega predočila nazočnima načine na koje se Linux koristi u vojnoj hidrometeorologiji (ne treba ni reći da su materijali kao npr. URL-ovi u skriptama bili strogo cenzurirani ;)) i Vladimira Vuksana o lokalizaciji Linuxa koje je osupnulo neke posjetitelje - naime, kolega Vuksan je student postdiplomskog studija na University of New Mexico, USA, i svoje predavanje je održao preko RealVidea. Na kraju dana održan je okrugli stol, koji je inicijalno bio podjeljen u tri "track-a": Budućnost Linuxa, Zašto prodavači računala u Hrvatskoj ne prodaju računala s preinstaliranim Linuxom, i Open Source/ GNU inicijativa. Na nesreću onih u organizaciji koji slijepo vjeruju u planove, diskusija u prvom tracku je postala toliko atraktivna da se prenijela i u drugi, i toliko je trajala da treći nije niti održan. Nakon nekoliko početnih riječi o budućnosti Linuxa, diskusija je skrenula u upotrebljivost Linuxa kao krajnje korisničke platforme i, nakon pitanja mr. Palea, uporabe Linuxa u obrazovanju. Dojmovi svih sudionika okruglog stola nakon završetka su bili isti - trebalo je trajati još barem toliko. Upravo zbog izuzetne atmosfere na ovom okruglom stolu, sa HULK je sa HrOpenom odlučio organizirati još ovakvih okruglih stolova, ali otvorenih široj javnosti.

U petak su održane dvije također vrlo posjećene radionice - "Mala škola Linuxa", u kojoj su g. Hrvoje Horvat i gdjica. Andrea Stevanović približili Linux početnicima, i "Linux kao napredni router" u kojoj smo g. Dobrica Pavlinušić i ja pokušali pokazati kako se od običnog, čak i slabog PC računala može napraviti potpuno funkcionalni router/gateway, i Intranet WWW, FTP i proxy poslužitelj.

Nakon svega (i nekoliko prospavanih noći), mislim da će ova prva veća Linux manifestacija u Hrvatskoj svima ostati u lijepom sjećanju, i da će Linux zajednica u Hrvata dostići svjetski nivo.

Hrvoje Dogan
predsjednik HULK-a,
koordinator računalno-komunikacijskog čvorišta Rijeka

Komentare i sugestije šaljite na webmaster@linux.hr.
Zadnja promjena: 09.06.1999.

| Glavna stranica | Teme i predavači | Upute autorima | Cjenik |